De afspraken worden door een assistente ingevoerd op spreekuurtijden. Het is dus niet altijd mogelijk om buiten werk of school te plannen. Wilt u een afspraak vooruit plannen dan is dat uiteraard ook mogelijk. Bijvoorbeeld bij al langer bestaande klachten of als u rekening moet houden met werk of mantelzorg. Het is dan raadzaam om daarvoor niet op maandagochtend te bellen, aangezien de telefonische drukte dan meestal erg groot is.
Om de spreekuren efficiënt te kunnen plannen kan een doktersassistente vragen naar de reden van het consult. Voor afspraken reserveren wij 15 minuten. Denkt u meer tijd nodig te hebben, geef dat dan aan bij het maken van de afspraak. Door bij het maken van de afspraak te vragen naar de reden van uw komst, kan de arts zich zo nodig voorbereiden (een doktersassistente heeft net als de huisarts beroepsgeheim en kan/mag geen informatie geven aan derden).
Als u verwezen wordt naar een andere hulpverlener (bijv. een specialist in het ziekenhuis), dan wordt de verwijsbrief in de meeste gevallen elektronisch verstuurd. U krijgt in principe binnen 10 werkdagen per post een brief thuis met daarin de afspraak in het ziekenhuis. Wanneer u binnen 10 werkdagen geen bericht van het ziekenhuis heeft gehad, adviseren wij u contact op te nemen met de huisartsenpraktijk.
Soms krijgt u de verwijsbrief mee of wordt u gevraagd deze op een later tijdstip zelf op te halen bij de praktijk (bijv. voor fysiotherapie).
No-show tarief
Helaas constateren wij dat het aantal patiënten dat niet verschijnt op een gemaakte afspraak bij huisarts, assistente of praktijkondersteuner de laatste tijd is toegenomen.
Met ingang van 1 januari 2023 zullen wij, op advies van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), een ‘no-show’ tarief invoeren. Dit tarief is een schadevergoeding voor de kosten die de praktijk maakt voor het beschikbaar stellen van de ruimte en de medewerker.
Bel de assistente daarom tijdig (minimaal 2 uur) als een gemaakte afspraak niet door kan gaan.